Dobronická 1257, Praha 4 Navigovat

777 909 908 Po - Ne: 9 - 19 hod.

Dobronická 1257, Praha 4
Po - Ne: 9 - 19 hod.
Blog
jak_vybrat_ten_spravny_dudlik_02.png
24.01.2024

Jak vybrat ten správný dudlík?

Pokud se chystáte koupit dudlík pro vaše miminko, připravili jsem pro vás několik rad a tipů, na co se při výběru zaměřit. Sací reflex je totiž jedním z prvních a nejvýraznějších reflexů, se kterým novorozenci vstupují do světa. Dudlík, též označovaný jako "šidítko", se stává v prvních měsících života mnoha dětí jedním z nejčastěji používaných předmětů. Je důležité zvolit takový dudlík, který bude plně vyhovovat potřebám vašeho dítěte a podpoří jeho zdravý vývoj. Výběr dudlíků je dnes široký a první pohled může zavádět

Používat dudlík?

Často se mezi rodiči diskutuje, zda vůbec dudlík používat. Odborníci se jednoznačně shodují, že než aby dítě cucalo svůj vlastní paleček, je výhodnější používat dudlík. Dudlík má totiž ten správný tvar, který nedeformuje patro a zuby. Dochází tak ke správnému vývinu čelisti a i zubů.

Jakou zvolit velikost?

Nejdůležitějším hlediskem při výběru dudlíku je jeho velikost, která by měla odpovídat věku vašeho dítěte. Dudlíky se vyrábějí v různých velikostech pro děti od 0 do 18 měsíců. Existují dokonce dudlíky pro předčasně narozené děti nebo ty s nízkou porodní váhou. Rozdíly mezi velikostí úst novorozence a batolete jsou značné, a správná velikost dudlíku snižuje riziko deformace patra a zubů. Informace o určení vhodnosti dudlíku pro daný věk bývá uvedena na obalu.

Jaký zvolit tvar savičky?

Na trhu existují dva základní typy sací části - anatomická a fyziologická. Nechte své dítě vybrat, který mu lépe vyhovuje. Na začátku si pořiďte oba typy dudlíků a uvidíte, který bude pro dítě příjemnější. Obvykle platí, že dítě si zvykne na tvar sací části od narození a preferuje ho i později.

Nejrozšířenějším typem jsou dudlíky s anatomickou sací částí, která je spodní stranou zploštělá. Tento tvar umožňuje vložit dudlík do úst dítěte pouze jedním směrem - kulatou částí nahoru. Tyto dudlíky zajišťují správnou polohu jazyka během sání, což by mělo předcházet vzniku ortodontických vad. Fyziologická sací část má tvar kapky, která je symetrická na obou stranách. Tento tvar je inspirován mateřskou bradavkou a odborníci uvádějí, že se zřídka stává, že by byl odmítnut.

Jaký zvolit materiál?

Při výběru dudlíku se setkáte s dvěma materiály sací části: přírodním materiálem latexem (kaučukem) a umělým lékařským silikonem. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody a volba závisí na preferencích rodičů.

Latex je přírodní materiál vyrobený z kaučuku. Dudlíky z latexu poznáte podle jejich typického žlutohnědého zabarvení. Jsou měkčí a pružnější než silikonové dudlíky, což je vhodné zejména pro děti s prvními zoubky. Latexové dudlíky nepřitahují prach, takže zůstávají déle čisté. Jsou také šetrnější k životnímu prostředí. Některá děti mají rády specifickou vůni a chuť po gumě, kterou latexové dudlíky poskytují, ale jiná se jim mohou bránit. Nevýhodou latexu je jeho rychlejší opotřebení a nižší odolnost vůči horké vodě, což znamená náročnější údržbu.

Druhým často používaným materiálem je lékařský silikon, který je na rozdíl od latexu dokonale průhledný. Silikonové dudlíky nejsou tak pružné jako latexové, což je více vhodné pro kojence. Silikonové dudlíky jsou bez zápachu i chuti, takže je děti zřídka odmítají. Díky tomu, že dítě není fixováno na chuť dudlíku, je snazší ho odnaučit. Silikon je také velmi odolný a snadno se udržuje, protože vydrží vysoké teploty během čištění.

Jaký vybrat kotouč dudlíku?

Zvolení správného tvaru kotouče dudlíku může být důležité, protože různé tvary mohou ovlivnit pohodlí a bezpečnost používání dudlíku. Zde jsou dva základní tvary kotouče dudlíku a důvody, proč zvolit jeden či druhý:

  • Kotouč s vykrojením na nos:
    • Tento typ kotouče má vykrojení nebo prohlubeň na spodní straně, která má zabránit tlačení na nos dítěte, když dudlík používá.
    • Je vhodný pro děti, které mají citlivější nebo vystouplý nosní profil. Tvar kotouče umožňuje nosnímu můstku dostatečný prostor a minimalizuje tlak na nos během používání dudlíku.
  • Kotouč ve tvaru osmičky (s oboustranným vykrojením):
    • Tento typ kotouče je obvykle symetrický, s vykrojením na obou stranách, což umožňuje vložit dudlík do úst dítěte libovolně.
    • Je vhodný pro děti, které nemají specifické potřeby ohledně tvaru nosu. Tento druh kotouče umožňuje volnější používání dudlíku bez ohledu na orientaci.

Volba mezi těmito tvary kotouče závisí na individuálních potřebách a pohodlí dítěte. Pokud si všimnete, že dítě má výrazné potíže nebo nepohodlí s jedním typem kotouče, může být vhodné vyzkoušet druhý typ, abyste zjistili, který mu lépe vyhovuje.

Je také důležité zajistit, aby byl kotouč dudlíku dostatečně pevný a odolný, aby nedocházelo k případnému uvolnění či poškození, což by mohlo ohrozit bezpečnost dítěte. Každé dítě je jedinečné, a proto může vyžadovat různé typy dudlíků v závislosti na jeho individuálních potřebách a pohodlí.

Co k dudlíku pořídit navíc?

K dudlíku můžete přikoupit klip na dudlík. Tento klip se připevňuje k dudlíku na jedné straně a na druhé straně ke kočárku, oblečení nebo autosedačce. Pomáhá zabránit ztrátě nebo upadnutí dudlíku a usnadňuje jeho dostupnost pro dítě.

Dalším doplňkem může být pouzdro na dudlík. Užitečné je pro uchovávání čistých dudlíků, aby zůstaly chráněny před nečistotami a byly snadno dostupné, když je potřebujete.

Existují také sterilizátory dudlíků. Jedná se o speciální zařízení nebo sterilizační boxy určené k dezinfekci dudlíků. Pomáhají eliminovat bakterie a udržovat dudlíky čisté.

Jak se s dudlíkem rozloučit?

Zbavit dítě dudlíku může být proces, který vyžaduje trpělivost a pozornost k potřebám dítěte. Níže jsou uvedeny některé osvědčené metody, které mohou pomoci při odnaučování dítěte od dudlíku:

  • Postupné omezování: Začněte omezovat čas, kdy je dítěti dudlík dovolený. Začněte snižovat používání dudlíku postupně a v určitých časech, jako například jen během spánku nebo v náročných situacích.
  • Nahrazování jinými aktivitami: Nabídněte dítěti jiné aktivity nebo hračky jako alternativu k dudlíku. Usměrněte jeho pozornost na něco, co ho zaujme a zabaví, aby se od dudlíku odvrátilo.
  • Postupné opouštění: Pokud je dítě dostatečně staré, můžete společně s ním diskutovat o tom, že je čas se rozloučit s dudlíkem. Vytvořte společně plán, jak postupně dudlík omezovat a nakonec opustit.
  • Odstranění dudlíku ze scény: Pokud dítě neustále hledá dudlík, může pomoci, když se postupně omezí jeho dostupnost. Můžete dudlíky postupně odstranit z domácího prostředí, což může motivovat dítě k přirozenému odloučení.
  • Pozitivní posílení: Chvalte dítě, když se dobrovolně vzdává dudlíku. Podpořte ho a pochvalte za každý pokrok směrem k odnaučení sání dudlíku.
  • Ukázka odolnosti: Dětem pomáhá vidět, že i ony mohou být silné a překonat změny. Udělejte z opuštění dudlíku hrdinský čin. Podpora a povzbuzení ze strany rodičů bývá velmi důležitá.
  • Zapojení dítěte: Nechte dítě aktivně se zapojit do procesu rozhodování o tom, co udělat s dudlíkem. Dávejte mu pocit kontroly nad situací.

 

Je důležité si uvědomit, že odnaučení používání dudlíku může být pro dítě obtížné. Bude to vyžadovat trpělivost, důslednost a podporu ze strany rodičů. Každé dítě je jedinečné, a proto se může jednotlivý přístup lišit v závislosti na osobnosti a potřebách konkrétního dítěte.

Autosedačky a cestování Hračky a dárky Kočárky Kojení a krmení Koupání a přebalování Oblečení a doplňky Péče o dítě Spaní a nábytek Blog Naše prodejna Studio autosedaček

Rozumíme vám i miminkům.
Navštivte nás osobně!

Pondělí – Neděle: 9 – 19 hod.

Dobronická 1257, Praha 4 Navigovat

  • Osobní odběr ZDARMA
  • Pohodlné parkování před naší provozovnou

© 2024 | Všechna práva vyhrazena.
Čekejte prosím...